Дипломатическа дейност на Йоан Асен II. Подобряване на отношенията с Унгария. Брак между Йоан Асен II и Ана-Мария, дъщеря на Андрей II (1219–1221), и връщане на Белградската и Браничевската област. Мирен договор с епирския владетел Теодор Комнин през 1224 г. Брат му, деспот Мануил,  се жени за дъщерята на Йоан Асен II.

Смъртта на латинския император Робер дьо Куртене и въпросът за настойничеството на малолетния Балдуин II Фландърски. Договор на Йоан Асен II с Латинската империя и годеж на дъщерята му с малолетния император (1228 г.). България си връща областта Филипопол.
Нарастване на политическото влияние на България и опасенията на епирския император Теодор Комнин. Нарушаване на договора с България. Битката при Клокотница на 9 март 1230 г. Значение на победата. България разширява територията си на три морета – Черно, Бяло и Адриатическо. България – хегемон на Балканския полуостров. Иван Асен II – “цар на българи и гърци“.
Вътрешна политика на Йоан Асен II. Развитие на градския живот, занаятите, търговията – Дубровнишката грамота от 1230 г. Монетосечене. Грижа за развитието на църквата и манастирите. Посещение на Йоан Асен II през 1230 г. в Атон. Дарствени грамоти за манастирите “Ватопед“, “Зограф“, “Протата“, “Ивирон“, Великата Лавра “Св. Атанасий“. Търпимост към богомилите. Издигане на Търново като политически, религиозен и културен център.

ОТНОШЕНИЯ НА БЪЛГАРИЯ С НИКЕЙСКАТА И ЛАТИНСКАТА ИМПЕРИЯ. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕНА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (1230–1241)

Влошаване на отношенията с Латинската империя. Коронясване на Жан дьо Бриен за регент и съимператор на Балдуин II Фландърски през 1231 г. Йоан Асен II прекратява унията с папата (1232 г.). Нападение на Унгария срещу Белградската и Браничевската област, отблъснато от брата на Йоан Асен II, севастократор Александър. На сръбския престол застава Стефан Владислав, женен за дъщеря на Иван Асен II.
Съюз между Йоан Асен II и никейския император Йоан III Дука Ватаци през 1235 г. Елена, дъщеря на Йоан Асен II, се сгодява за Теодор II Ласкарис, престолонаследник на Никейската империя. С посредничеството на патриарх Герман II е получено съгласието на източните патриаршии и през 1235 г. с императорско и съборно постановление в Лампсак е възстановена Българската патриаршия начело с патриарх Йоаким I. Значение на този акт. Общи военни действия на България и Никейската империя срещу латинците. Неуспешна обсада на Константинопол през 1235–1236 г.
Смъртта на Жан дьо Бриен през 1237 г. и възможност за влияние на Йоан Асен II върху Латинската империя. Скъсване на съюза с Никея и сключване на съюз с латинците. Обща обсада на никейската крепост Цурулум в Източна Тракия. Смъртта на съпругата на Йоан Асен II – Ана-Мария, сина му и патриарха. Скъсване на съюза с латинците и подновяване на добрите отношения с Никейската империя.
Последни години на Йоан Асен II. Женитба с Ирина, дъщеря на Теодор Комнин (1237 г.), който прогонва брат си от Солун и поставя като император сина си Йоан. България поддържа добри отношения с всичките си съседи. Отблъскване на нападения на татари (1241 г.). Смъртта на Йоан Асен II през 1241 г.
Издигане на България като първостепенен политически фактор в Югоизточна Европа. Личността на цар Иван Асен II за политическото могъщество и културното развитие на българското царство. Ролята му като дипломат.

1218–1241 г. Управление на цар Йоан Асен II.

1219 г. на връщане от кръстоносен поход унгарският крал Андрей II минава през България, сключва мирен договор с нея. Уговорен е бракът на Йоан Асен с дъщеря му Ана-Мария. Бракът е сключен през 1221 г. след разрешение от папа Хонорий III. Като зестра Иван Асен получава Белградската и Браничевската област.
1224 г. краят. Епирският владетел Теодор Комнин превзема Солун и е коронясан за император на ромеите от охридския архиепископ Димитър Хоматиян. (Други историци приемат 1227 г. за дата на коронясването му.)
1224 г. Иван Асен II сключва съюз с Теодор Комнин. Братът на Теодор Комнин, деспот Мануил, се оженва за Мария, дъщеря на Йоан Асен II.
1225–1228 г. Никейци и епирци си съперничат в Източна Тракия. Адрианопол преминава последователно в никейски и епирски ръце.
1228 г. Умира латинският император Робер дьо Куртене. На престола застава малолетният му брат Балдуин ІІ. Сведение на Марино Сануто за договор между Латинската империя и България, според който Елена, дъщерята на Йоан Асен II, ще встъпи в брак с Балдуин II и българският цар ще му стане настойник. България обещава помощ на Латинската империя срещу Никея и Епир. Филипопол и областта са присъединени към България.
1229 г. 9 април. Споразумение на латинците с ерусалимския крал Жан дьо Бриен в Перуджа.
Той става регент и съимператор на Балдуин II и сгодява дъщеря си с него.
1230 г. Солунският император Теодор Комнин нарушава договора с Иван Асен II. На 9 март – битка при Клокотница (на 10 км северозападно от дн. Хасково). Теодор Комнин и семейството му са пленени и отведени в Търново, където Теодор е ослепен. Управител на Солун, Тесалия и Епир като български васал става зетят на Йоан Асен – деспот Мануил Комнин. Победата е ознаменувана с надписа върху колона в храма “Св. Четиридесет мъченици“ в Търново. България граничи с три морета – Черно, Бяло и Адриатическо. Иван Асен се титулува “цар на българи и гърци“.
1230 г. Йоан Асен посещава Света гора и обдарява тамошните манастири “Ватопед“, “Зограф“, “Протата“, Великата Лавра “Св. Атанасий“. (Запазена е грамотата за манастира “Ватопед“.) Издадена е грамота с привилегии за търговците от Дубровник.
1231 г. август. Ерусалимският крал Жан дьо Бриен е коронясан за император в Константинопол и обявен за настойник на Балдуин II. Отношенията с България се изострят.
1232 г. Йоан Асен II скъсва унията с папа Григорий IХ.
1232 г. Под натиска на папа Григорий IХ унгарците нападат Белградската и Браничевската област. Отблъснати са от брата на царя – севастократор Александър.
1234 г. На сръбския престол застава Стефан Владислав, женен за Мария-Белослава, дъщеря на Йоан Асен II.
1234 г. Преговори за съюз между Йоан Асен II и никейския император Йоан III Дука Ватаци.
1235 г. пролетта. На среща между Йоан Асен II и император Йоан III Дука Ватаци в Калиопол (Галиполи) е сключен съюз. Веднага след това в Лампсак, на малоазийския бряг, константинополският патриарх Герман II венчава никейския престолонаследник Теодор II Ласкарис и Елена, дъщеря на Йоан Асен II. С императорско и съборно постановление на източните патриаршии Българската църква е издигната в патриаршия начело с патриарх Йоаким I. Архиепископ Василий се оттегля в атонски манастир, където скоро умира.
1235–1236 г. Български и никейски войски обсаждат неуспешно Константинопол.
1237 г. 22 март. Умира латинският император Жан дьо Бриен. След размяна на писма и пратеници с папа Григорий ІХ Йоан Асен II се отмята от съюза с Никейската империя и сключва договор с латинците. Провежда заедно с тях обсада на крепостта Цурулум. В Търново умират от чума царица Ана-Мария, патриарх Йоаким I и един от синовете на Йоан Асен II. Възстановен е съюзът с Никейската империя.
1237 г. Йоан Асен II се оженва за Ирина, дъщеря на пленения солунски император Теодор Комнин.
1238–1240 г. Папа Григорий IХ се опитва да организира кръстоносен поход срещу България и Никейската империя. Той влиза в кореспонденция с унгарския крал Бела IV и го призовава да подкрепи войските на Балдуин II, събирани в Западна Европа. Унгарският крал се отказва от проектирания поход, а Балдуин II – от намеренията да нападне България. Походът се насочва само срещу Никейската империя.
1240 г. Йоан Асен II пропуска 60 000 кръстоносна войска от Западна Европа, начело с латинския император Балдуин II, да премине необезпокоявана през българска територия. С тези войски и с помощта на куманите по-късно Балдуин II отнема от никейците крепостта Цурулум.
1241 г. Българите отблъскват татарите (според известие на Филип Мускес).
1241 г. 24 юни. Умира цар Йоан Асен II. След смъртта му България започва да плаща ежегоден данък на татарите.

adminБългарибългарската,държава,Йоан Асен II,могъществоДипломатическа дейност на Йоан Асен II. Подобряване на отношенията с Унгария. Брак между Йоан Асен II и Ана-Мария, дъщеря на Андрей II (1219–1221), и връщане на Белградската и Браничевската област. Мирен договор с епирския владетел Теодор Комнин през 1224 г. Брат му, деспот Мануил,  се жени за дъщерята на...Историята такава, каквато (не) я познаваме!