В началото на лятото на 811г. византийският император Никифор I тръгва на поход срещу столицата на българската държава – Плиска, начело на 60 000 армия.Още докато се намира в крепостта Маркели, хан Крум отправил предложение за мир, за да спечели време, но то било отхвърлено с пренебрежение. През нощта на 26 юли, под прикритието на тъмнината, българските войски обкръжили византийската армия и предприели унищожителна атака.

Главният удар бил насочен срещу императора и неговата  гвардия. Според хрониста Теофан, по време на боя Никифор възкликнал отчаяно: “Дори крилати да бяхме станали, никой да не се надява, че ще избегне гибелта!”… Сред византийските войски избухнала паника, която умело била използвана от българските войни.Поради теснината на прохода част от ромеите били изтикани към реката и блатистата зона, където се издавили или били посечени, а други се отправили към прохода, като бягали, но се натъкнали на дървената преграда и укрепленията, издигнати от българите.Там мнозина намерили смъртта си, простреляни от българските стрелци или посечени със сабя и прободени с копия от багатурите.Поражението на византийската армия било пълно и само малцина избегнали смъртта. По време на битката загинал и самият император, а синът му Ставрикий бил тежко ранен и скоро след това починал.
Хан Крум отсякъл главата на императора, набил я на кол и дълго време я показвал за назидание на съюзниците си.
Крум организирал допълнително преследване на остатъците от византийската армия, превзел крепостта Маркели, която и днес носи името Крумово градище. Преследваните били избити до крак и само единици се спасили, за да разкажат за страховитото клане. Византия получила заслужен урок!
По-късно хан Крум заповядал на придворните майстори-ювелири да изработят от черепа на Никифор ритуална чаша, като я обковат със злато и сребро. С нея той черпел с вино славянските вождове, като с това подчертавал могъществото си на владетел, също и намеквал на недостатъчно лоялните, какво се случва с враговете на България!

adminИстория на Българиябитка,Върбишкия,проходВ началото на лятото на 811г. византийският император Никифор I тръгва на поход срещу столицата на българската държава – Плиска, начело на 60 000 армия.Още докато се намира в крепостта Маркели, хан Крум отправил предложение за мир, за да спечели време, но то било отхвърлено с пренебрежение. През нощта...Историята такава, каквато (не) я познаваме!