Тутанкамон

Небхеперура Тутанкамон или Тутанкамон , познат и като Тутанхамун (което четене е прието за правилно в египтологията – Тут-Анх-Амун), наречен при раждането си Тутанкатон, е египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия.

Умрял още като юноша. Последен наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред. Положен в 4 позлатени ковчега поставени един в друг, 3 саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит. Гробницата е открита в Долината на царете през 1922 г. от английския археолог Хауърд Картър. Гробът на Тутанкамон е единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет.

Тутанкамон се възкачва на престола на деветгодишна възраст и умира на 21 години. Според повечето изследователи смъртта му е причинена от силен удар по тила. Някои по-нови изследвания сочат като по-вероятна причина гангрена на левия крак.

Доктор Ричард Бойер от Главния детски медицински център в Солт Лейк Сити прави изследвания на рентгенови снимки на мумията на Тутанкамон, правени през 1968 г. Учените установяват, че тялото има странна извивка на гръбначният стълб и връзката в горната част на гръбнака. Това са симптоми, сходни със синдрома на Клипел-Файл. При болния се откриват сплитания на прешлените, т.е. той не може да движи нормално главата си. При завъртане такъв човек трябва да извърта цялото си тяло.

Младият фараон става едва ли не е най-известния владетел на Древен Египет след откриването на гробницата му, макар че не е оставил забележима следа в своето управление. Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието (до този момент всички известни царски погребения, а и не само царски са разграбени от иманяри), така и на т.нар „проклятие на фараона“. Слухът за него се разпространява след смъртта на лорд Карнарвън, финансирал експедицията. Според слуховете „смъртта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона“.

В Музея в Кайро са изложени и над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многобройните експонати. Безспорно най-ценният артефакт е позлатената погребална маска на Тутанкамон, инкрустирана със син лазурит.

Тутанкамон е син на Аменхотеп IV от втората му съпруга Кия. Първата жена на фараона, Нефертити, родила пет дъщери, за една от които (Анхесенамон) след възкачването си на престола се жени Тутанкамон, така че съпруга му е била неговата полусестра.

Младият фараон не заема престола веднага след смъртта на баща си. Между тях царува фараонът Семенкара. Някои теории сочат, че Сменхкара е Нефертити, която след смъртта на съпруга си приема мъжко име и в продължение на няколко години управлява еднолично като фараон, след което отстъпва престола на Тутанкамон.

Причина за смъртта

Дълго време е спекулирано, че Тутанкамон е станал жертва на убийство, тъй като след дерматологичните експертизи в черепа на младия фараон е липсвала част от кост. През 2005 година, след изследване на мумията с медицински скенер се установява, че най-вероятната причина за смъртта е инфекция след счупване на крака.

Разкрития през 2007

На 24 септември 2007 година, става ясно, че група египетски археолози ръководени от Захи Хауас, са открили осем кошници с палмови плодове на 3000 години, в съкровищницата от гробницата. Тези плодове традиционно се предлагат на погребения.
Открити са и двадесет глинени гърнета запечатани с официалния печат на Тутанкамон. Според доктор Захи Хауас, съдовете вероятно съдържат провизии, предназначени за пътуването на фараона към задгробния живот. Той твърди, че контейнерите ще бъдат отворени скоро. Тези предмети са били открити първоначално от Хауърд Картър, но не са отваряни или изваждани от гробницата. На 4 ноември 2007, за първи път мумията на Тутанкамон е изложена без саркофаг в неговата гробница край Луксор.

http://history-bg.eu/wp-content/uploads/2013/03/Tutankamon.jpg1_-718x1024.jpghttp://history-bg.eu/wp-content/uploads/2013/03/Tutankamon.jpg1_-150x150.jpgadminЛичностиТутанкамон,ФараонТутанкамон Небхеперура Тутанкамон или Тутанкамон , познат и като Тутанхамун (което четене е прието за правилно в египтологията - Тут-Анх-Амун), наречен при раждането си Тутанкатон, е египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия. Умрял още като юноша. Последен наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред. Положен в 4 позлатени ковчега поставени...Историята такава, каквато (не) я познаваме!