Ако съберем всички версии за Атлантида на едно място,
подобен сборник би станал неоценим исторически принос
в науката за човешкото безумие и фантазия.

Ф. Сумезил

 

Атлантическия океан

От текстовете на Платоновите диалози е абсолютно ясно, че Атлантида се намира в Атлантическия океан. По думите на жреца, войската на атлантите “държала пътя от Атлантическо море”. Жрецът разказва, че срещу Херакловите стълбове лежал голям остров, по-голям от Либия и Азия взети заедно, от който лесно се преминавало към другите острови и после до “отсрещния континент”, вероятно Америка.

За това много от атлантолозите, особенно тези, които приемат датировката от 9500г.пр.н.е., смятат, че Атлантида се намира в Атлантическия океан и следите за нейното съществуване трябва да се търсят на дъното на океана и на останалите днес острови, които преди 11’500 години са били върхове на високи планини.
По-долу ще бъдат разгледани основните хипотези, свързани с Атлантическия океан.

Средиземно море

Преди около две хиляди и петстотин години, в Средиземно море е станала най-страшната катастрофа за цялата история на човечеството. Избухването на вулкана Стронгил било три пъти по-силно, от изригването на вулкана Кракатау. Този взрив предизвикал вълна цунами с височина няколко десетки (почти до сто) метра, която се разбила в бреговете на Средиземно море. Учените смятат, че тази катастрофа е станала причина за гибелта на крито-микенската култура, съществувала преди около 3000 години. Не е чудно, че толкова грандиозен природен катаклизъм е привлякъл интереса ан множество изследователи, някои от които достигнали до странната на пръв поглед теория, че описвайки Атлантида, Платон е говорел за Тир (където бил разположен вулкана Стронгил) или за Крит.

Тази версия (една от двете най-популярни), също ще бъде разгледана подробно.

Пиренейския полуостров

Името на един от първите десет царе на Атлантида – Гадир – е достигнало до наше време с наименованието Гадирска област. Гадир – финикийско селище на някогашен Кадис. Това наименование е дало основание на отделни атлантолози за приемат, че Атлантида се е намирала на Пиренейския полуостров край устието на река Квадалквивир.

В близост до Гадир се намирал и друг известен град – Тартес. Неговите жители били етруските се твърди, че държавата им била на 5000 години. Германецът Х. Шултен (1922) смятал, че Тартес всъщност е Атлантида. През 1973 г. недалеч от Кадикс, на дълбочина 30 метра, били намерени останки от древен град.

Освен това, в северната част на Испания, понастоящем живеят около един милион баски. Техният език не прилича на нито един известен език по света. Все пак има определено сходство между него и езика на американските индианци. Това дава основание на някои учени да предполагат, че баските са преки потомци на атлантите.

Бразилия

През 1638 г. английския учен и политик Френсис Бейкън Веруламски, в книгата “Nova Atlantis”, отъждествявал Бразилия с Атлантида. Скоро в света се появил и нов атлас с карта на Америка, съставен от френския географ Сансон, в който били посочени дори и провинциите на синовете на Посейдон на територията на Бразилия. Такъв атлас бил издаден и от Роберт Вогуди през 1762 г. Разказвало се, че при вида на тези карти, Волтер се заливал от смях.

Скандинавия

През 1675 г. шведския атлантолог Олаус Рудбек доказвал, че Атлантида се намирала в Швеция, а нейната столица била Упсала. По неговите думи това било съвсем очевидно от Библията.

Африка

Херодот, Помпоний Мела, Плиний Стари и някои други антични историци, пишат за племето на атлантите, живеещи в Сеферна Африка край планината Атлас. По техните думи, атлантите несънували, не използвали имена, не се хранели с нищо живо и проклинали изгрева и залеза на слънцето.

Основавайки се на тези сведения П. Борхард твърди, че Атлантида се е намирала дълбоко в пустинята Сахара на територията на съвременен Тунис. В южната му част се намират две езера, които, съгласно съвременните данни, представляват остатъци от древно море. В това море би трябвало да се намира и Атлантида.

В края на ХІХ в. френския географ Етен Берлю разположил Атлантида в Мароко, в района на Атласките планини.

През 1930 г. А. Херман заявил, че Атлантида се намира в равнината Шат-ел-Джерид, между град Нефт и залива Габес.

Немският етнограф Лео Фробениус намерил Атлантида на територията на кралство Бенин.

Други хипотези

През 1952 г. немският пастор Юрген Шпанут открил Атлантида на остров Гелголанд в балтийско море.

Изобщо Атлантида била търсена и “откривана” по всички краища на Земята. Няма да се спираме на тези теории в детайли, а само ще посочим евентуалното и местоположение:

 • Централна Америка
 • В Ла-Манш (Ф. Гидон)
 • Тихия океан
 • Куба
 • Перу
 • Великобритания
 • В района на Великите езера в САЩ
 • Гренландия
 • Исландия
 • Шпицберген
 • Франция
 • Холандия
 • Дания
 • Персия (Пиер-Андре Латрей, Франция, ХІХв.)
 • Бермудските, Бахамските, Канарските, Антилските (Джон Мак-Кюлох, Шотландия), Азорските острови
 • В Азовско, Черно, Каспийско море
 • Палестина
 • И още много други места.
http://history-bg.eu/wp-content/uploads/2013/02/ada9a09acea936d776a6f55c82778c43_L.jpghttp://history-bg.eu/wp-content/uploads/2013/02/ada9a09acea936d776a6f55c82778c43_L-150x150.jpgadminЦивилизацииАтлантидаАко съберем всички версии за Атлантида на едно място, подобен сборник би станал неоценим исторически принос в науката за човешкото безумие и фантазия. Ф. Сумезил   Атлантическия океан От текстовете на Платоновите диалози е абсолютно ясно, че Атлантида се намира в Атлантическия океан. По думите на жреца, войската на атлантите “държала пътя от Атлантическо море”....Историята такава, каквато (не) я познаваме!