… това се случило тогава, когато Земята започнала да се възражда. Никой не знаел какво може да се случи после. Валял огнен дъжд, Земята се покри с пепел, камъни и дървета падаха на земята. Камъните и дърветата бяха раздробени … От небето се спусна Велик Дракон … и на земята паднали неговата кожа и парчета от костите му … А стрелите попадали върху старци и сираци, вдовци и вдовици, които още живеели, въпреки че вече нямали сили. И те намерили могила на брега на морето. Тогава се разнесли ужасни вълни. Небето заедно с Великия Дракон рухнали на земята и я потопили …

V книга “Чилам Балам”
ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

Много атлантолози смятат, че земетресение е било онова стихийно бедствие, което е причинило потъването на Атлантида на дъното на океана. В съответствие с новата концепция за блоковия строеж на земната кора и за движението на литосферните плочи, най-силните земетресения стават на границите на тези плочи.

Главния трус продължава само няколко секунди, а самото земетресение може да продължи до няколко десетки минути. Значи посочения от Платон период стига за земетресение. При земетресения са регистрирани случаи на рязко потъване на земята на няколко метра. В Япония има регистриран случай на десетметров спад. През 1692 г. градът на пиратите Порт-Роял в Ямайка потънал в морето на 15 метра. Петнадесет метра са напълно достатъчни, за да потъне голяма част от сушата на равнинен остров. При това не е изключено, когато Атлантида е потънала, да е станало многократно по-силно земетресение.

Азорските острови и Исландия в Атлантика, както и Егейско море в Гърция са области с повишена сеизмична активност.

Освен това, земетресения с епицентър на морското дъно предизвикват цунами – още един вид природен катаклизъм.

ЦУНАМИ

Цунами буквално преведено означава “дълги вълни в пристанището” (японски). Учените използват този термин за обозначаване на гигантски разрушителни вълни. Причината за появата на цунами преди всичко са земетресения, но може да бъде и подводно изригване на вулкан и свличането на земна маса.

Височината на цунами в открития океан може да достигне няколко метра. При дължина на вълната няколко десетки, дори и стотици километри, това не се забелязва много добре. Скоростта на вълната в открито море може да достигне до 1000 км/ч.

Класически пример е цунами, причинена от избухването на вулкана Кракатау в Индонезия през 1883 г. Височината на вълната била 36-40м и била регистрирана даже в Панама, на 18’350 км. от точката на възникване.

Първоначално водата отстъпва и нивото й се понижава. После започва образуването на вълна с голяма височина. След около 5-10 минути се формира втора вълна, която е малко по-ниска, а след още 10-15 минути, преминава и трета, най-високата вълна. Тя може да достигне височина до няколко стотици метра.

По такъв начин цунами може за два часа да унищожи крайбрежната зона на континент и даже на цял остров.

Нещо подобно се е случило приблизително 1500 г.пр.н.е. в Средиземно море, недалеч от една от предполагаемите локации на Атлантида – остров Крит…

КОСМИЧЕСКИ КАТАСТРОФИ

Падане на астероид на Земята
Астероид или метеорит могат много бързо да унищожат остров. Единственото условие е – достатъчна маса и скорост. В началото на ХХ в. се появиха много хипотези свързани с подобен род катастрофи. Разбира се, в днешно време за учените е ясно, че подобен астероид би унищожил и целия живот на планетата. (Това обаче не намалява броя на привържениците на тази теория)

Захващането на Луната от Земята

През 1912 г. австрийския инженер Гербигер създава теория, според която преди 11’500 години Земята е привлякла своя съвременен спътник Луната, в следствие на което се образували приливи с огромна височина, издигнала се гигантска вълна, която потопила Атлантида, а също така погубила и … мамутите.

Много атлантолози смятат, че големите “гробища” на мамути се обясняват с това, че голяма вълна ги удавила, а в следствие на промяната на земната ос, те се оказали в близост до новия Северен полюс, където замръзнали за няколко хиляди години. Все пак тази теория не обяснява, защо заедно с мамутите няма други животни, и по какъв начин гигантската вълна, потопила Атлантида, е стигнала и до тях.

http://history-bg.eu/wp-content/uploads/2013/02/9caa2793658f3cc387f216157300b1ce_L.jpghttp://history-bg.eu/wp-content/uploads/2013/02/9caa2793658f3cc387f216157300b1ce_L-150x150.jpgadminЦивилизациицивилизация… това се случило тогава, когато Земята започнала да се възражда. Никой не знаел какво може да се случи после. Валял огнен дъжд, Земята се покри с пепел, камъни и дървета падаха на земята. Камъните и дърветата бяха раздробени … От небето се спусна Велик Дракон … и на...Историята такава, каквато (не) я познаваме!